Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Sad sie idbyl i wyrok wydany

Sprobuje jednak odpowiedziex w miare zwiezle.
Juz po poscie retiera powinienem byl doprecyzowac, poniewaz na potrzeby posta dokonalem znacznego uproszczenia.
Powtarzajac za Pinkerem( powinienem doprecyzowac ze nie tyle determinuja co w znacznym stopmniu wplywaja ) Prawda lezy posrodku, bo zarowno geny nie odpowiadaja za nasze postepowanie w 100%, ale rowniez wplyw rodziny w obszarze srodowiska samoistnego nie jest 100%. Jak znaczna jest przewaga genow - to pytanie nie jest roztrzygniete( Pinker sklania sie ku 50/50 badz 40/10/50 Gdzie to 10 to srodowisko wspolne. Natomiast teza o tym, ze to nie rodzice wychowuja dziecko a rowiesnicy jest swietnie opisana w ksiazce Judith Rich Harris ( Geny czy wychowanie ) Rowniez w tym rozdziale Pinker do niej nawiazuje.

Co do Pinkera - szczegolowy opis tego co napisalem znajduje sie w Ksiazce " Tabula rasa" czesc V rozdzial 19 pt. Dzieci.

Pojawiaja sie tam 3 prawa.
1:Wszystkie ludzkie cechy behawioralne sa dziedziczne
2. Wplyw dorastania w jednej rodzinie jest slabszy od wplywu genow.
3. Znaczna czesc wariacji zlozonych ludzkich cech behawioralnych nie tlumaczy ani wplywu genow ani rodziny.

Pando - gdybys przeczytal Tabula rasa, to nie zadawal bys pytania o roznice pomiedzy toba a twoim bratem. mam dla ciebie dobra wiadomosc - gdy twoj brat dorosnie bedziecie do siebie bardziej podobni( str 540 tejze )

Co do latwosci czytania Pinkera - przeczytac mozna wszystko, gorzej ze zrozumieniem. uwazam, ze choc jest pisany przystepnym jezykiem, to zrozumienie wszystkiego bez wczesniejszego poznania literatury pokrewnej jest utrudnione. Ilosc autorow jakich przytacza jest ogromna, a znajomosc choc czesci z nich pomaga zrozumiec kontekst.

Podsumowujac - posypuje glowe popiolem, za uproszczenia , ze SP lansuje taka teze. Napisalem , ze odsylam do Pinkera co moglo sprawiac takie wrazenie.

Mam nadz, ze wyjasnienia sa satysfakcjonujace.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Ponura_Panda napisał:
marecki00 napisał:

Pando - gdybys przeczytal Tabula rasa, to nie zadawal bys pytania o roznice pomiedzy toba a twoim bratem. mam dla ciebie dobra wiadomosc - gdy twoj brat dorosnie bedziecie do siebie bardziej podobni( str 540 tejze )

Mam nadz, ze wyjasnienia sa satysfakcjonujace.

Dziękuję za wyjaśnienia i zwłaszcza te dotyczące uogólnienia, które stało się zapalnikiem dyskusji.

W kwestii mojego brata... mój brat jest ma 23lata, ... jeżeli kiedyś będziemy podobni do siebie to będzie to za lata całe gdy zgodnie wyrosną na nas kwiatki nie wcześniej. W tym temacie bardzo chciałbym aby S. Pinker miał rację.

Ja doroslem po 30
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Ponura_Panda napisał:
marecki00 napisał:

Ja doroslem po 30

Bywają dni gdy mentalnie dalej jestem w liceum np. dziś Dasz oklaska ???

Juz dostaes 7 czy 8, nie pamietam.

"Bywają chwile w życiu nieco przykre, jak mówił karaś, którego kucharka oskrobywała nożem z łuski"
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Ponura_Panda napisał:
Dasz oklaska ???

W glowie Ci sie poprzewraca od tych oklaskow
Ludzie tu na minusie walcza, a Ty tylko daj i daj
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
mnie skalniaczki i tak nie interesują tylko POLKI się liczą

Za to bardzo Slowianskie stwierdzenie dostales bonus oklaska
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(waternymph)
Wiking
Ponura_Panda napisał:
Imperator1988 napisał:
Smiac mi sie chce jak czytam ze nawet ludzie ktorzy nie tylko czytaja onet i sluchaja TVP&TVN nadal takie teksty smaruja o jakiejs mitycznej "chmarze dziewczyn gotowych wskoczyc do lozka". To jak te polskie artykuly ze jak sie ma fure i forse to odrazu ich cala sfora przychodzi.(...)
Nierozumiem skad sie biora takie wszystkie artykuly... to nic nie ma zwiazku z prawda taka sama prawda jak to gdy w Polsce dziennikarze pisza o "chmarze blachar" czy innych cudach ktore tylko istnieja w fantazji dziennikarza.

Jeżeli chcesz zrozumieć skąd się biorą takie artykuły to:
1. miej furę i hajs
2. miej jako taki wygląd
3. miej gadane
4. jedź na pierwszy lepszy spęd typu ONYX, gdzie oprócz blachar z miasta przyjeżdża kwiat "Ślunskiej" wsi co to nie mówi tylko "godo" ale za to "dupi się" aż miło

...to, że czegoś nie dostrzegasz nie oznacza, że tego nie ma. Oznacza to tylko tyle, że tego nie dostrzegasz

zgadzam się w 100%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Juz na to odpowiedzialem we wczesniejszym poscie.

1. Audi A8 4,2 TDI (2006 model ale wyglada jak 2010 i ma norweskie tablice + w Polsce zazwyczaj w kieszeni 5000 - 10 000 PLN samej gotowki (w koncu trzeba imprezowac).

2&3 I tu wlasnie jest pies pogrzebany ze dziennikarzyny lub (placzacy bezdomni/bezrobotni) twierdza ze ani wyglad ani gadka jest niewazna ze nawet "100 letni dziadek" zalicza nie mowiac o mlodych kolesiach..... wiec tu artykuly wszystkie upadaja. (Bo w koncu DiCaprio/Depp/Bloom itp itd etc. to i bez fury i hajsu by powinni zaliczac & Hochsztapler Felix Krull / Tulipan to powinni wgadac gadanym ze to oni maja dostac hajs).

4. Na Slasku nie bylem ani na zadnym zjezdzie bo mam wersje nietuningowana pojazdu moze w tym lezy pies pogrzebany. (Zwykle jestem w Swietokrzyskim).

W kazdym badz razie to ze cos sie dzieje z powodu punktow 2 i 3 to nie oznacza ze punkt 1 sam w sobie wystarcza tak jak w swojej fantazji widza to dziennikarze lub niewykapani zarosnieci bezrobotni mamroczacy cos nad piwem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Znowu pomylka dziennikarze nie pisali o jakichs agencjach czy tirowkach przy drodze itp. Tylko napisali ze podobno niby zwykle dziewczyny z mniejszych miejscowosci itp itd. a czasami ze z miasta a czasami stad stamtad zawsze maja bujna fantazje dziennikarzyny.

A w rzeczywistosci to sie okazuje ze to tylko fantazja (bo agencje&tirowki sie nielicza) a te ktore leca na punkt 2&3 to nietrafiaja w sedno tych artykulikow gdzie pisze sie tylko o pkt. 1. Aha i z tego co zauwazylem to "wieskie historie" o tych najbardziej "puszczalskich" to sie okazuja tez fantazja i te "o ktorych sie nie mowi" to bywaja bardziej puszczalskie od takich o ktorych sie ludzia wydaje. A i tak zadna nigdy na serio nie jest taka jak "w legendach i plotkach przez bujna fantazje stworzonych". No chyba ze Slask czy jakis inny rejon rozni sie 100 % od innych czesci Polski nie bylem to nie powiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Trudno mi uwierzyc ze Slask az tak bardzo sie rozni od reszty Polski ale mozliwe nie bylem. Ale moze zarowno dziennikarze jak i ludzie ktorzy tam byli pomyli te "blachary itp itd." z pracownicami agencji ktore ich Alfons wyslal na miasto lowic klientow albo kluby z "zamaskowanymi agencjami".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Małolaci mają teraz zryte banie,kilka rzeczy,które muszę zrobić i mieć.Na fejsie zamieszczę zdjęcia jak obciągam lubemu w aucie,lub na motorze przy dużej prędkości,być cool-na imprezie tak się najebałam,ze nie pamiętam ilu hujów miałam w pizdzie.jestem fajna zajefajna,dużo czytam-gazet plotkarskich,lubię solarium i masaż vibratorem(w solarium).Wszystko już wiem, a wy staruchy do pieca.Kurwa kupisz mi tego ajfona,bo jak nie to powiem tacie,że spotykasz się z kolegą z pracy.Dasz mi auto,bo jak nie to powiem mamie,że obsciskujesz koleżankę z pracy.ALE NIE wszystkie dzieciaki takie są.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok